4 personer
4 fiskfiléer. Gös, torskrygg eller annan fast fisk.
150 gr skal av räkor, helst färska.
1 klyfta vitlök.
½ morot.
100 gr Lentille Verte du Puy. OBS, äkta linser från Puy.
1 schalottenlök.
1 bouquet garni.
Några kvistar körvel.
125 gr smör.
1 dl grädde.
Piment d`Espelette.
Salt.
- Skala räkorna. Lägg skalen i en kastrull med 2 dl vatten. Sjud sakta 15 minuter. Tag av plattan och låt stå och dra ca 10 minuter. Sila buljongen genom en fin sil.
- Skala moroten och skär i mindre bitar. Skala schalottenlöken och dela den i klyftor. Skala vitlöken och dela den i fyra bitar.
- Skölj linserna i kallt vatten.
- Lägg linserna i en kastrull med 3 dl vatten, moroten, schalottenlöken, vitlöken och bouquet garni.
- Sjud 20-25 minuter. Salta i slutet av kokningen.
- Skölj linserna och håll varmt.
- Tillsätt grädden i räkbuljongen.
- Sjud räkbuljongen och grädden ca 10 minuter.
- Tag buljongen av plattan och vispa i smöret i mindre bitar. Håll såsen varm.
- Stek fiskfileerna i resten av smöret. Salta och peppra försiktigt med Espelette.
- Lägg de kokta linserna på en tallrik. Lägg på fisken. Strö hackad körvel på fisken.
- Servera med såsen.