Poisson aux Lentilles et beurre de crevettes

 

4 personer

4 fiskfiléer. Gös, torskrygg eller annan fast fisk.

150 gr skal av räkor, helst färska.

1 klyfta vitlök.

½ morot.

100 gr Lentille Verte du Puy. OBS, äkta linser från Puy.

1 schalottenlök.

1 bouquet garni.

Några kvistar körvel.

125 gr smör.

1 dl grädde.

Piment d`Espelette.

Salt.

 

  1. Skala räkorna. Lägg skalen i en kastrull med 2 dl vatten. Sjud sakta 15 minuter. Tag av plattan och låt stå och dra ca 10 minuter. Sila buljongen genom en fin sil.
  2. Skala moroten och skär i mindre bitar. Skala schalottenlöken och dela den i klyftor. Skala vitlöken och dela den i fyra bitar.
  3. Skölj linserna i kallt vatten.
  4. Lägg linserna i en kastrull med 3 dl vatten, moroten, schalottenlöken, vitlöken och bouquet garni.
  5. Sjud 20-25 minuter. Salta i slutet av kokningen.
  6. Skölj linserna och håll varmt.
  7. Tillsätt grädden i räkbuljongen.
  8. Sjud räkbuljongen och grädden ca 10 minuter.
  9. Tag buljongen av plattan och vispa i smöret i mindre bitar. Håll såsen varm.
  10. Stek fiskfileerna i resten av smöret. Salta och peppra försiktigt med Espelette.
  11. Lägg de kokta linserna på en tallrik. Lägg på fisken. Strö hackad körvel på fisken.
  12. Servera med såsen.
Poisson aux Lentilles et beurre de crevettes